En defensa pròpia, però no a la defensiva

Thomas Jefferson, quan debatia i discutia sobre la necessitat de crear un nou Estat, el que avui coneixem com els Estats Units, va fer un discurs extraordinari en el qual va dir que no pretenia passar a la història, ni tenir un govern amb moltes més competències o molt més important, sinó que la seva lluita responia a l’instint de supervivència del seu poble. Que l’important era estructurar els serveis i les infraestructures bàsics, que en aquell moment eren menys que ara (potser el ferrocarril, l’aigua, el clavegueram…). Jefferson féu un discurs sobre perquè cal configurar els estats, perquè a l’Administració cal dotar-la d’instruments perquè pugui intervenir clarament en la millora de les condicions de vida i va subratllar que cal fer-ho per instint de supervivència i en defensa pròpia.

Més endavant, va ser Nelson Mandela, quan lluitava contra l’apartheid a Sudàfrica, que va dir “No ho fem només perquè és de justícia i de garantia dels drets humans la igualtat entre les persones, sigui quin sigui el color de la seva pell, ho fem perquè si es mantenen règims com el que hi ha a Sud-àfrica, la raça humana desapareixerà del planeta”.

Per tant, per instint de supervivència i en defensa pròpia; així ho va tornar a reivindicar Nelson Mandela, que va encapçalar la lluita contra l’apartheid.

Com a socialistes, pensem que les persones, en defensar els valors democràtics, en enfrontar-se a la discriminació i a la intolerància, en defensar el pensament lliure i plural, en dotar-nos de serveis públics de qualitat, perquè sabem que els serveis públics de qualitat són el patrimoni d’aquells que no tenen cap altre patrimoni, ho fem en defensa pròpia. Perquè les ciutats i les societats complexes tenen necessitats molt diverses, que no es poden resoldre individualment, necessitem idees i propostes noves, originals i pròpies, i un programa agosarat, que treballi en defensa pròpia, però no a la defensiva, per a aquesta societat organitzada i aquesta nostra nació catalana.

Els socialistes catalans i les socialistes catalanes, en defensar el nivell d’autogovern que ens marca l’Estatut del 2006, en no voler renunciar ni un sol mil•límetre a allò que, en sufragi universal i lliure, el nostre poble va ratificar en referèndum, en mostrar la nostra indignació cap un Tribunal Constitucional que ha actuat com una instància política i no com una instància jurídica, també actuem en defensa pròpia.

Anuncis

6 pensaments sobre “En defensa pròpia, però no a la defensiva

 1. carles

  Montserrat,

  Si ho he entès bé, en Jefferson tenia molt clar que la prioritat era el país, la gent. Les infraestructures, la economia. La “supervivència” tal com expliques.

  Crec que tu i altres principals del PSC, però potser especialment tu per càrrec, trajectòria i edat, i per que ets una dona i ja toca, liderareu el redreçament posant rumb com deia Jefferson.

  Sincerament molta sort.
  Per a tu, per a tots.

 2. Pilar González-Agàpito

  Hola Montse

  M´ha agradat el teu post, estic d´acord com deia Jefferson que hem de crear xarxes per aconseguir la igualtat

  Cal però que les i els socialistes, creem també estructures que ens permetin un projecte sòlid,per aconseguir els nostres ideals i ens oblidem de tacticismes que ens fan ser molt curt de mires.

  Hem de tornar a donar contingut al nostre discurs de pais que fa uns quants anys ja dissenyarem i que el que hem de fer és adequar-lo a la realiat

  Molts ànims

  Pilar

 3. Antonio

  Personalment la veig com una ferma candidata a la Presidència de la Generalitat.
  Ànims per la travesia del desert durant quatre anys…
  Antonio

 4. Francesc

  Montserrat,
  Les xarxes cal teixir.les i mans i agulles no manquen per qui vulgui estendre.les sense limits. Cal posar.hi el fil adient i cercar aquestes mans per fer un bon disseny. De ben segur que dissenys en has pensat. Deu mesos resten per enllestir la primera xarxa.
  Catalunya es prou ample i cal aprofitar el temps.

 5. Visca Catalunya

  Si guanyes les primaries i guanyes les eleccions segur que ho fas millor que l’Hereu, no et costara gens, ho està fent fatal. I espero que ho facis millor que a Interior.
  Malgrat tot, ho esteu fent tant malament que en Trias us passara la ma per la cara.
  Si canvies a un discurs nacionalista, per la independència, pots guanyar.

 6. Retroenllaç: En defensa pròpia, però no a la defensiva |xcat.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s